

KINESITHERAPIE

OVER DE PRAKTIJK
Momenteel is de praktijkruimte nog volop in renovatie, de opening staat gepland eind 2023. Hierdoor zijn er enkel bezoeken aan huis mogelijk, zowel voor kinesitherapie als voor verpleegkundige zorg. Om deze bezoeken zo praktisch en professioneel mogelijk te laten verlopen, heb ik een mobiele behandeltafel en een uitgebreid aanbod aan oefenmateriaal ter beschikking.
In de toekomst zal de praktijk in Kessel de thuisbasis worden. Daar voorzie ik een behandelruimte met voldoende privacy. Er is ook een oefenruimte voorzien van de nodige professionele toestellen (krachttoestellen, verticaal trekapparaat, uitgebreid pakket aan oefenmateriaal voor stabilisatie en balans...).
De kwaliteit van de behandelingen is voor mij zeer belangrijk. Door regelmatig bij te scholen zorg ik ervoor dat deze up-to-date blijven. Ik hou mijn patiënten altijd op de hoogte van deze bijscholingen.


WERKWIJZE
In een vraaggesprek bespreken we uitgebreid uw klacht en uw hulpvraag.
Vervolgens onderzoeken we de spieren, gewrichten, zenuwen en het bindweefsel en analyseren we uw houding en beweging.
Op deze manier gaan we samen op zoek naar de precieze oorzaak van uw klacht.
Dit inzicht laat ons toe om een individueel en aangepast behandelplan op te stellen.
We maken dan samen een planning op met de ideale frequentie en de aangewezen behandelingstechnieken.
Er wordt vaak gestart met manuele therapie (massage, mobilisaties…) om zo de pijn, zwelling en beweeglijkheid te herstellen. Na verloop van tijd wordt er actieve oefentherapie aan het programma toegevoegd.
We houden uw arts steeds op de hoogte van uw evolutie.

WERKDOMEINEN
-
Algemene kinesitherapieDoor middel van mobilisaties, massage en aangepaste oefentherapie worden klachten ter hoogte van het bewegingsapparaat (gewrichten, spieren, pezen en ligamenten) gereduceerd. Zo worden onder andere functionele klachten als enkeldistorsie, overbelastingletsels, kneuzingen… behandeld. Ook functionele klachten ten gevolge van neurologische aandoeningen (Parkinson, dementie, CVA, TIA…) of ten gevolge van ouderdom worden op deze manier behandeld.
-
Orthopedische revalidatieDeze revalidatie kan zowel pre- als postoperatief plaatsvinden. Vaak denken we dan aan het plaatsen van een heupprothese (THP), knieprothese (TKP) of schouderprothese. Na een artroscopische ingreep (meniscusletsels, voorste kruisbandletsel…) wordt deze therapie ook vaak door de arts aangeraden. Anderzijds kan het ook als conservatief beleid dienen, bijvoorbeeld bij pees- en ligament letsels.
-
Cardiale revalidatieDeze revalidatie heeft enerzijds als doel de cardiale belastbaarheid te verhogen en anderzijds het verbeteren van de conditie van de patiënt. Mogelijke oorzaken van deze verlaagde belastbaarheid zijn hartinfarct, hartfalen, klepaandoeningen, CABG, angina pectoris, hypertensie, plaatsen van pacemaker… Bij het begin van de therapie wordt er gekeken naar de belastbaarheid en conditie van de patiënt. Op basis daarvan krijgen de patiënten een oefenprogramma op maat. Thuisoefeningen zijn hier ook uitermate belangrijk. Tijdens de therapiesessie worden de patiënten nauwlettend in de gaten gehouden en worden bloeddruk/hartslag/vermoeidheid gemonitord.
-
Manuele therapie
-
Dry needlingDry needling is een uiterst effectieve behandeling van myofasciale triggerpoints. Dit is een verkrampt plekje in een spier dat, naast lokale drukpijn, ook vaak pijn op afstand veroorzaakt (“spierknopen”). Een dry needling behandeling is gericht op het uitschakelen van pijnpunten in je spieren. Om dit te bekomen, brengen we met behulp van een speciale techniek naaldjes in de spieren aan. Als gevolg daarvan raken je spieren snel en langdurig ontspannen. Dry needling is een goede interventie bij chronische pijnklachten zoals rug-, schouder- en nekproblemen.
-
Kinesio tapingBij Kinesio taping wordt gebruik gemaakt van de natuurlijke herstelprocessen van het lichaam. De tape activeert het zenuwstelsel en het algemeen circulatiesysteem waardoor de betreffende spieren en pezen weer snel herstellen. Bij gewone tape is de functie gericht op het beperken van de pijnlijke bewegingen, hetgeen leidt tot drukverhoging. De Kinesio tape is daarentegen gericht op drukvermindering van het aangedane gebied en het stimuleren van een correcte beweging/houding. Deze tape wordt ook vaak gebruikt bij het verminderen van oedeem.
-
Respiratoire kinesitherapieDeze kinesitherapie richt zich op het behandelen van patiënten met zowel obstructieve als restrictieve longaandoeningen. Via deze behandeltechnieken bekomen we een optimale ventilatie van alle longdelen, een reiniging van de bovenste luchtwegen en een toename van de inspanningscapaciteit. Klachten die met ademhalingskinesitherapie behandeld kunnen worden zijn chronische bronchitis, emphyseem, COPD... Deze technieken kunnen ook gebruikt worden ter voorbereiding of tijdens de revalidatie van hart- of longoperatie. Autogene drainage is een techniek om het overtollige slijm zo snel mogelijk vrij te maken. Het is de bedoeling dat de drainage van de longen door de patiënt zelf actief wordt gedaan. De patiënt leert het mucus lokaliseren, verzamelen en ophoesten.